Eötvös Károlyra emlékeztek szülőfalujában

Az Eötvös Károly-emlékév Fejér megyei nyitányán a kis falu híres szülöttére, Eötvös Károlyra emlékeztek születésének 175. évfordulóján. Ünnepi műsort és koszorúzást tartottak az Eötvös-emlékparkban, beszédet mondott a szintén mezőszentgyörgyi kötődésű Berta Annamária tanárnő.

„Az évforduló kapcsán már sokféle megemlékezés született a kiemelkedő íróról, politikusról, ügyvédről. Méltatták pengeéles táblabírói eszét, metsző logikáját, hihetetlen memóriáját és munkabírását” – kezdte a szónok. „Én most itt (inkább) a mélyen humanista és patrióta Eötvös alakját idézném fel…”

Berta Annamária az Eötvös-szobornál
Fotó: V. Varga József

Eötvös Károly emlékezete címmel Praznovszky Mihály irodalomtörténész tartott sodró lendületű, gondolatébresztő, humorral megspékelt előadást az Eötvös Károly Községi Könyvtárban.

Eötvöst valójában tíz évvel ezelőtt fedezte fel újra a mai olvasóközönség, amikor hosszú szünet után megjelent két híres műve, az Utazás a Balaton körül és A balatoni utazás vége – mondta a többi között Praznovszky Mihály. Eötvös szeretni való író, lehet elemezni az életművét, forgatni innen-onnan. de nekünk, átlagembereknek elég, ha olvassuk őt.

Praznovszky Mihály a könyvtár Eötvös-emlékszobájában
Fotó: V. Varga József

Praznovszky Mihály az Eötvös könyvek első kötetét – Krúdy Gyula: Aranytükrös kávéházban (Írások Eötvös Károlyról) – hozta ajándékba a könyvtárnak (és hallgatóságának). A könyvecskét az emlékév alkalmából sorozatszerkesztőként és felelős kiadóként jelentette meg Veszprémben.

 

http://feol.hu/mezoszentgyorgy/eotvos-karolyra-emlekeztek-szulofalujaban-1823285

Írta: Kállai Szilárd

Szilárd, Veszprémben élő szellemi vállalkozó. 2006 óta az Eötvös Károly könyvek kiadójaként ismert. Időnként közgazdász, három bankkal a múltjában. Az Eötvös Károly Magyar Tengere Alapítvány kuratóriumi tagja. Oroszlánrészt vállal jelen honlap létrehozásából, s fenntartásából.

Vélemény, hozzászólás?